Industritekniska programmet

Ansökningskoder

Program, lärling

IN0000L-CWG

Programinriktat val

IMVIN-CWG

Yrkesintroduktion

IMYIN-CWG

Ansvarig för utbildningen

Industritekniska programmet passar för dig som vill arbeta inom produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig använda industriell teknik och att delta i produktion. Du får hantera utrustning, material och processer. Du lär dig om de olika produktionsleden, arbetets organisation, produktekonomi, användning av råvaror och energi, kvalitetssäkring och hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa. 

Driftsäkerhet och underhåll

Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automations-mekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker. 

Processteknik

Du lär dig kemiska och mekaniska industri-processer, kvalitetskontroll, styr- och reglerteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel industrilackerare, laboratorietekniker inom kemisk industri eller processoperatör. 

Produkt och maskinteknik

Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör, metall och trä, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, originalare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare. 

Apl

Stor del av utbildningen sker på en arbetsplats redan första året för att du snabbt ska få en klar insikt i vad som krävs i dagens yrkesliv när det gäller yrkesskicklighet och social förmåga. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare och utveckla ett brett nätverk.

Lärlingsersättning

1000kr extra i månaden

Lärlingsersättning är ett bidrag för dig som går på en utbildning på gymnasiet där delar av din utbildning är på en arbetsplats. Det är ett komplement till studiebidraget och är till för måltider och resor. Bidraget är 1 000 kronor i månaden och du får det under den tid du studerar på en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram.