Introduktionsprogram

Introduktionsprogram - flera vägar till arbete eller utbildning

Saknar du behörighet till ett nationellt program kan du gå något av de olika introduktionsprogrammen. Inget av programmen ger dig examen utan tanken är att de ska leda vidare till ett nationellt program eller arbete. Utbildningen skräddarsys utifrån individuella behov och mål, varje elev har sin egen individuella studieplan. Efter utbildningen får du ett gymnasieintyg.

Programinriktat val

Programinriktat val har som mål att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett specifikt nationellt program. Syftet är att eleven så snart som möjligt ska kunna antas till det nationella programmet. Du är behörig till programinriktat val om du har lägst betyg E i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska, samt minst tre andra ämnen, eller godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska, och minst fyra andra ämnen.

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Syftet med yrkesintroduktion är att ge eleverna en yrkesinriktad utbildning för att de ska kunna söka till ett yrkesprogram eller få arbete inom ett yrkesområde. Under yrkesintroduktionen ges eleverna möjlighet att både studera ämnen från grundskolan där de saknar behörighet, samt ämnen från de nationella programmen på gymnasieskolan. Yrkesintroduktion kan även inkludera kurser från yrkespaketen, som är specifika kurser inom olika yrkesområden.

Språkintroduktion

Språkintroduktion är en anpassad utbildning för ungdomar som nyligen har kommit till Sverige. Målet med utbildningen är att fokusera på att lära sig svenska språket så att eleven kan fortsätta till andra program på gymnasieskolan eller andra utbildningar. Elever som går språkintroduktion kan initialt få undervisning bara i svenska eller svenska som andraspråk under en kortare inledande period. I övrigt ska utbildningen baseras på en inledande bedömning av elevernas behov och de ämnen och kurser som de behöver för sin fortsatta utbildning enligt gymnasieförordningen.